FreshProduce PEFCR De FreshProducePEFCR omvat een set rekenregels om op een eenduidige manier de milieu-impact van een teeltbedrijf en producten inzichtelijk te maken. Dit gaat niet alleen over CO2-uitstoot, maar ook over het gebruik van fossiele energie, landgebruik en de emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Met de FreshProduce PEFCR kunnen we exact meten wat de footprint is. Het maakt jaar na jaar inzichtelijk welke vorderingen gemaakt worden op het gebied van duurzaamheid.
100% Groen Geteeld De praktijkpilot 100% Groen Geteeld draait om samenwerking en kennisdeling. Zeven vruchtgroentetelers, specialisten in biologische gewasbescherming, zaadveredeling en teelttechniek en -management werken samen aan één doel: binnen drie jaar paprika, tomaat, aubergine en komkommer volledig zonder chemische middelen én rendabel te kunnen telen.
Green Growing Experience Center Het Green Growing Expertise Center is een plek waar telers, onderzoek en experts samenwerken aan praktische oplossingen voor de verduurzaming van de teelt. We zien grote noodzaak door afname van het middelenpakket, maar we willen én kunnen vooruit. Daarom richten we ons op drie belangrijke pijlers om volledig groen te kunnen telen: versnellen toelating, testen in de praktijk (zoals het project 100% Groen Geteeld) en kennis en vaardigheden ontwikkelen voor de toepassing.
Klimaatneutraal telen We zitten middenin de energietransitie. De ambitie is om in 2040 klimaatneutraal te telen. Dat bereiken we door energie te besparen, maar ook door duurzame alternatieven in te zetten zoals aardwarmte, restwarmte, zon en wind zijn in gebruik. Ingewikkelde infrastructuur, regelgeving en hoge kosten zijn hindernissen voor directe grootschalige toepassing van technologische oplossing. Met kleinere stappen halen we onze doelen voor 2030. En de sector gaat door om te komen tot klimaatneutraal telen.
Atelier Arbeid Telers staan voor de uitdaging om goed personeel te vinden en te behouden. De schaarste van goede arbeidskrachten neemt toe, de kosten stijgen, de regelgeving wordt steeds strakker en de druk om minder arbeidsmigranten toe te laten neemt toe. Samen met ABU, Glastuinbouw Nederland, Versnellers Sierteelt, NL Jobs en Agro Care werken we aan dit thema.
True Value Wat kost het écht om groente in de Nederlandse kas te telen? En wat levert deze teelt onze maatschappij op? De glastuinbouw draagt bij aan de drie grote transities in Nederland: energie, voedsel en biodiversiteit. We bepalen de milieuprijzen van onze sector, verzamelen innovaties die bijdragen aan een lagere impact en inventariseren de relevante nutsdiensten. Data worden omgezet in kosten en baten volgens een gestandaardiseerde methode. Om zo een objectief beeld te geven van de werkelijke waarde van de groenteteelt in Nederland.